Beläget endast 7 mil väster om Åre, är detta orörda skidparadis en dröm för alla som gillar orörd snö, alpinist och utmanande åk eller för dig som gillar vackra vyer. I den här artikeln tar vi er med på en resa tillsammans med Erik och Anton, två vänner som nyligen utforskade Sylarna. Från enkla åk till branta puder åk, följ med på deras resa och upptäck vad som gör Sylarna till en unik plats. Vi kommer även dela med oss av filmer från deras resa, vilket ger er en bättre förståelse om vad sylarna erbjuder.
Under Erik och Antons resa var intentionen aldrig att skapa en film. Men eftersom Erik har arbetat som filmare och Anton arbetar som filmare, resulterade det ändå i att material samlades in. Det häftiga med denna film är att en stor del av dokumentären är filmad med mobiltelefon.
Erik och Anton, två vänner som delar en passion för äventyr. Deras vänskap är grundad på en gemensam kärlek till äventyr där fokus ligger på att få mer tid tillsammans och dela uppleva tillsammans där skidåkning och klättring är snarare bonusar som berikar deras äventyr.
Med en bakgrund inom media har de båda en naturlig benägenhet att dokumentera sina resor. En kamera är därför ofta en del av deras utrustning, vilket gör varje äventyr till en möjlighet att skapa minnesvärda berättelser och visuellt innehåll.
Anton, arbetar med filmproduktion. Erik driver “Ängarna 310” och skapar filmprojekt för sin YouTube-kanal “Skata Sweden”. Deras kombination av äventyrsanda och professionella färdigheter gör dem till ett bra team för att skapa film
Om du har ett spännande projekt i åtanke eller är intresserad av ett samarbete för ett framtida äventyr och filmprojekt, tveka inte att höra av dig till dem. Med Erik och Anton kan du förvänta dig en resa fylld av äventyr, samarbete och kreativitet. Se hela filmen
Att nå Sylarna under vintern kan vara ett äventyr i sig och är en resa som varierar beroende på väderförhållanden och andra faktorer. Under optimala förhållanden kan vandringen till Sylarna vara en relativt kort vandring på cirka 16 kilometer som tar ca 4h.
Men ibland, som i fallet med Erik och Anton, kan oväntade hinder uppstå. En stängd vägbom hindrade dem från att köra hela vägen till Storulvån, vilket förlängde deras vandring till 25 kilometer.
Deras vandring blev särskilt utmanande och tidskrävande – den tog hela 10 timmar. En bidragande faktor till detta var att de hade tunga pulkor, vilket gjorde resan mer ansträngande. Dessutom använde de inte optimala skidor för terrängen, vilket ytterligare försvårade framfarten. Denna erfarenhet belyser vikten av att välja rätt utrustning för specifika förhållanden, särskilt när det gäller längre vandringar i snö och fjällterräng.
Det är viktigt att komma ihåg att dessa avstånd och förhållanden kan variera. Resenärer uppmanas att kontrollera lokala förhållanden och vägstatus innan de påbörjar sin vandring, samt att alltid vara förberedda på längre och potentiellt mer krävande vandringar än förväntat.
Sylarnas Fjällstation en bra bas för ditt äventyr. Stationen är utrustad med alla nödvändigheter för en bekväm vistelse i fjällen. Här hittar du ett välutrustat kök, vilket är perfekt för dem som föredrar att laga sin egen mat. Efter en lång dag kan du även slappna av i bastun, fräscha upp dig i duscharna, eller bara vila ut i sällskapsrummen.
Erik och Anton hade förberett sig väl för sin vistelse och tog med sig mycket mat. Även om det finns en butik på fjällstationen, upplevde de att utbudet där var begränsat. Huvudsakligen erbjöds godis, drycker och konservmat, vilket kanske inte tillfredsställer alla besökares behov, särskilt under en längre vistelse. Detta understryker vikten av att planera fram
Det är också värt att nämna att det finns en restaurang på Sylarna Fjällstation, men dess framtid verkar osäker. Besökare bör vara medvetna om att restaurangen kan vara stängd, så det är klokt att inte enbart förlita sig på de.
Det finns massor av åk att utforska Sylarna. Nedan kommer ni få ta del av dem åken som Erik och Anton visade i sin film.
Deras favoritåk är “Martins åk” (1). Detta åk erbjuder långa och snälla nedfarter, perfekt för dem som föredrar mjukare puderåkning. Gömda åket (2’an) är mycket likt Martins åk snällt, långt och roligt. Dessa åk är bra för skidåkare som söker en mer avslappnad upplevelse i backen.
För de som är ute efter mer spänning och utmaning är “Dubbelrännan” (3’an) ett bra val. Detta är en riktigt brant och exponerad åk som kräver skicklighet. En annan utmanande nedfart är “Tempelrännan” vid Templet (4’an), som är tekniskt krävande och brant.
“Herkumplen” (5’an). Ett litet fjäll som ligger nära fjällstationen. I filmen åker Erik och Aton åket “7’an” ett mycket exponerat men roligt åk. Även om Herkumplen erbjuder en behaglig åkning, skulle de inte särskilt rekommendera detta åk om förhållandena är goda i de större åken som exempelvis “Martins åk”.
Martins Åk Favorit åket i Sylarna!
Vandringen ditt är 4km och ganska snäll stigning, det är sista biten som blir lite brantare. Det ända knepiga att hitta till martins åk är att när man går sina sista steg till toppen går man igen en klyva och där bakom ligger martins åk. Är det så att det är dåligt väder eller sikt så möjligör klyvan att ta skydd från väder. Man åker ner på baksidan så man får gå runt slottet för att komma hem. Hemvägen är ganska lätt då det är platt och sista 1,5 km är det nedför
När Erik och Anton var i Sylarna, åkte de först med martinsåk, stannade halvvägs och satte på sig stighudar för att sedan gå upp till det gömda åket. Detta är ett bra alternativ för den som vill få till flera åk under en och samma dag.
Erik och Anton klättrade upp i Rännan. Ett alternativ är att man inte klättrar i rännan utan går runt upp till Looker Right och sedan åker ner i Rännan. Anledningen till att Erik och Anton valde att gå upp i Rännan var att de ville se hur åket var innan de åkte nedför det.
Att nå Tempelrännan kan vara något utmanande, eftersom det krävs klättring på en plats där fall inte är bra. Det är ungefär 4 km till Templet, följt av en ganska brant vandring. Avslutningsvis krävs klättring och en cirka 15 meters firning för att nå fram till Tempelrännan.
Ett kort men underhållande åk som ligger i närheten av fjällstationen. Det var detta åk som Erik och Anton tog sig an under sin vilodag, dag tre. För mer information, se avsnittet från Herrklumpen, 19:58 in i filmen.