Erik gör svensk Historia

Det finns en del stora drop att hoppa i den svenska fjällvärlden. Och så finns Högsta i Östra Ravin, Åre. Ja, och så finns Högsta Högsta. Erik Wennberg blir nu historisk som den första skidåkare som faktiskt har klarat dropet. 

Adam Widén experimenterade omedvetet med ny…Foto: Privat

Våren 2011 prövade en tapper skidåkare Högsta Högsta-dropet i Åre. Men den svenska hårdchargande och härligt glädjespridande Adam Widén stod inte efter den extremt höga och långa flygturen utför vinddrivan på Östra Ravin. Försöket har gått ner i den svenska skidåkningens historiska krönikesamling som ”En flygtur vi minns: Adam Widén”. Adam knäckte bägge skidorna bakom bindningen i landningen. Båda stavarna var av och även så några revben.

Nya Zeeländaren Neil Williman har också varit lite sur över att ingen bara går upp och sätter Högsta Högsta. Karln har gett sig på det beryktade dropet två gånger, senast i april 2013, men har inte stått något av försöken.

I fem års tid har sedan Högsta Högsta legat orört. Skrattandes åt rutinerade skäggiga skidåkare som förra vintern gjorde överstor backflip utför lillbroders-dropet Högsta ett tiotal meter bort. Och till och med hånskrattandes åt ynglingar som Erik Wennberg som samma vintersäsong gjorde ett enkelt rakt drop utför Högsta.

Men Högsta Högsta får nu äta upp sitt elaka tonfall. 21-åringen Erik Wennberg har varit där för tre dagar sedan och satt Sveriges kanske mest legendariska uthopp på plats. Erik Wennberg är stjärnan i sammanhanget givetvis, men som vanligt var det också en laginsats med flera inblandande. Alexander Rydén tog stillbilder, körde drönare och klippte ihop filmen. Marcus Ahlström och Fabian Omne hjälpte också till att filma. Endast en systemkamera användes i filmningen, i övrigt var det mobiler och GoPro:s som användes. Innehåll slår kvalitet när en prestation av detta slag är i görningen.

Och hur högt är Högsta Högsta då? Tja, därom tvistar de lärde. Team Erik Wennberg uppskattar efter lite olika mätmetoder med rep, laser och drönare att höjden minst är 30 meter.

Erik Wennberg och Fabian Omne bygger kick vid Högsta. Oh boy, vilken vecka i Östra ravin!Foto: Alexander Rydén

Erik Wennberg du har nu klarat Högsta Högsta i Östra Ravin, Åre: HUR KÄNNS DET?
– Nu efterhand känns det lite overkligt. När jag landade var jag i euforia. Nästan som i chock. Hur glatt som helst!

 

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *